Тростян - Гадюка звичайна,Хата коло канатки
Субота, 10.12.2016, 19:31
Головна | Реєстрація | Вхід
» Меню сайту

» Категорії розділу
Цікаво [267]
Зображення [72]

» Наше опитування
Як вам дизайн сайту?
Всього відповідей: 525

» Зв'язок

483133036
Відпочинок в Карпатах best_trostian@ukr.net


» Виправлення помилок

Побачив помилку? Виділи її та нажми Ctrl+Enter. Система Orphus


Гадюка звичайна

Забарвлення гадюки є дуже мінливим. Зустрічаються особини забарвлені в сірий, бурий, червоно-бурий кольори з темною зигзагоподібною смугою вздовж хребта. Трапляються змії забарвлені в чорний колір.

Населяє гадюка звичайна лісову і лісостепову зони. Перевагу надає мішаним лісам, де заселяє галявини. Оселяється на болотах, берегах річок, озер, струмків. Гадюка звичайна трапляється в усіх областях на заході України. У Закарпатській та Івано-Франківській областях гадюка зустрічається в поясі криволісся і на полонинах на висоті 1300-1880 м над рівнем моря.

Гадюка звичайнаТериторію гадюка заселяє досить нерівномірно, іноді щільність досить висока – до 3-4 особин на 1 га. Площа індивідуальної ділянки гадюки – 1,5-4 га. Як правило, гадюки ведуть осілий спосіб життя і міграції здійснюють на весні та восени на відстань 2-5 кілометри. Зиму змії проводять в норах кротів, гризунів, під стіжками сіна, у тріщинах скель, в ходах згнивши коренів дерев. Зимують поодиноко, невеликими групами, іноді групами до 200-300 особин. В березні-квітні покидають місця зимівлі. Самці пробуджуються першими. На зимівлю мігрують в другій половині вересня – у жовтні. Сховищами в літній період для гадюки слугують нори, гнилі пні, кущі, тріщини в ґрунті, порожнечі між камінням. Протягом дня багаторазово виповзають погрітися на сонці. Живуть гадюки 11-15 років. Паруються змії навесні після 2-3 тижнів після того, як покидають місця зимівлі. Тривалість вагітності – три місяці. У другій половині липня – у вересні самка народжує 8-12 малят. Статевозрілими самки стають у віці 5 років, коли вони 54-55 см завдовжки, самці – у віці 4 років, коли довжина їх тіла сягає 45 см.

Жаби, мишовидні гризуни, пташенята, землерийки – основні кормові об’єкти гадюки. Молодь живиться комахами, молюсками, червами. Полюють в сутінках, особливо активні в першу половину ночі. Ситі гадюки можуть 2-3 доби перебувати у сховищах і не полювати.

джерело матеріалу: Банников А.Г., Даревский И.С., Ищенко В.Г., Рустамов А.К, Щербак Н.Н. Определитель земноводных и пресмыкающихся фауны СССР. – Москва: Просвещение, 1977. – 415 с. Татаринов К.А. Фауна хребетних Заходу України. Львів: Видавництво Львівського ун-ту, 1973. – С. 27-47

» Форма входу

» Календар
«  Грудень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

» Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

» Друзі сайту